O Humanitarnoj udruzi "fra Mladen Hrkać"

 

Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać", osnovana 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu, pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći ogleda se u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, psihološke i duhovne podrške, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze pacijente koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu.Udruga je do sada pomogla više tisuća osoba sa zdravstvenim poteškoćama s područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su dolazile na liječenje u Zagreb. Korisnici pomoći su smješteni u potpuno funkcionalnim i opremljenim stambenim prostorima na području Zagreba, na lokacijama koje se nalaze nadomak najvažnijih bolnica, a opremljeni su svim neophodnim prehrambenim proizvodima, higijenskim potrepštinama, tekstilnim proizvodima te kućanskim uređajima.

Korisnici imaju osigurane sve prehrambene namirnice kako bi samostalno mogli pripremati obroke za sebe i oboljele članove obitelji koji se liječe u bolnicama. Uz mogućnost pripremanja hrane, Udruga tri dana u tjednu osigurava gotove tople obroke iz nekoliko restorana na području Zagreba. Svakom korisniku Udruga osigurava besplatnu autobusnu kartu u partnerstvu s vodećim autoprijevoznicima iz Bosne i Hercegovine dok se trošak goriva i cestarina sufinancira slijedom nemogućnosti putovanja autobusom.

U suradnji s brojnim vanjskim stručnim suradnicima, Udruga osigurava psihološku pomoć kroz individualne terapije, razgovore i radionice. Kroz podršku brojnih svećenika i bogoslova Hercegovačke franjevačke provincije omogućava korisnicima duhovno vodstvo kroz molitvu i razgovore što značajno utječe na njihov cjelokupni psihofizički oporavak.

Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać", je jedina organizacija na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja može osigurati cjelokupnu organizaciju boravka za osobe s invaliditetom i slabo pokretne osobe, kao i za osobe koje u određenoj fazi liječenja trebaju izolaciju i sterilne uvjete boravka. Uz dostojan boravak, Udruga osigurava i dostojan prijevoz za osobe s invaliditetom, slabo pokretne osobe i ostale korisnike iz posebnih skupina, prilagođenim kombi vozilom s pristupnom rampom.

Brojne oboljele osobe nisu upoznate sa svojim pravima, stoga pomoć Udruge podrazumijeva i podršku pri rješavanju administrativnih prepreka i ostvarivanju njihovih prava što znatno utječe na porast kvalitete i snižavanje troškova liječenja jer je u većini slučajeva riječ o dugotrajnom liječenju. Najčešće je riječ o zdravstvenom osiguranju, nastavku liječenja u inozemstvu, rehabilitacijskim mogućnostima, lijekovima, ortopedskim pomagalima i slično. U slučaju smrti korisnika, Udruga preuzima kompletnu brigu oko dokumentacije i otpreme tijela pokojnika.

Također, od samih početaka, Udruga svoj djelokrug rada kontinuirano unaprjeđuje osmišljavanjem i provedbom projekata usmjerenih na socijalno uključivanje i integraciju pripadnika različitih socijalno osjetljivih skupina kao što su starije osobe, beskućnici, hrvatski branitelji i drugi.

Obzirom na doprinos i djelovanje fra Mladena Hrkaća, kako u crkvi u Dubravi tako i u Širokom Brijegu, kao i njegovo nesebično dugogodišnje pomaganje bližnjima, naziv udruge u potpunosti odražava svrhu i postojanje ove Udruge.

Udruga je dobitnik nagrade "Europski građanin" za 2016. godinu, koju dodjeljuje Europski parlament, kao priznanje za izniman doprinos u promicanju europskih vrijednosti. Za područje humanitarnog djelovanja Udruzi je dodijeljeno priznanje "Didak" povodom 100-te obljetnice akcije spašavanja od gladi djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju je potaknuo fra Didak Buntić. U svibnju 2017. godine, predsjedniku humanitarne udruge "fra Mladen Hrkać" Ivanu Soldi je uručena nagrada Večernjakov pečat 2016. za Ponos Bosne i Hercegovine u kategoriji Humanost, dok mu je u 2020. godini dodijeljena nagrada "Lice dobrote" Jutarnjeg lista. U veljači 2022. godine, humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać" i Ana Ljubas, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC-a Zagreb, su proglašeni dobitnicima priznanja "Ponos Hrvatske" za 2021. godinu, zahvaljujući organizaciji i provedbi projekta nabave dječjih električnih autića za najmlađe pacijente u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

Više tisuća osoba kojima je Udruga pomogla kroz neki od navedenih oblika pomoći dovoljno govori o potrebi za ovakvom vrstom podrške u najtežim situacijama, ali dovoljno govori i o učinkovitosti predstavnika i članova Udruge. Sve navedeno ostvareno je zahvaljujući svesrdnoj podršci i pomoći donatora i volontera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i inozemstva. Odgovornim i otvorenim radom Udruga je stekla povjerenje ljudi i institucija i u vrlo kratkom razdoblju postala je utočište i oslonac za sve one koji zbog liječenja dolaze iz daleka u nepoznatu sredinu.

Predsjednik - Ivan Soldo
Prvi dopredsjednik - Nives Skoko Žanić
Drugi dopredsjednik - fra Svetozar Kraljević
Tajnik - Matea Pandurić

Nadzorni odbor
1. Zlatan Mijo Jelić - predsjednik Nadzornog odbora
2. fra Ivan Landeka
3. Draženko Kožul


"Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste!" (MT 25, 45)Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać"

Humanitarna udruga "fra Mladen Hrkać", osnovana 16. lipnja 2012. godine u Zagrebu, pomaže osobama sa zdravstvenim poteškoćama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Pružanje pomoći ogleda se u vidu osiguranja smještaja, prehrane, sufinanciranja troškova prijevoza, potpore pri rješavanju administrativnih zahtjeva i prepreka te pri nastavku školovanja. Volonteri i članovi Udruge dočekuju korisnike prilikom njihovog dolaska u Zagreb, svakodnevno obilaze pacijente koji se nalaze na liječenju u nekoj od zagrebačkih bolnica, donose gotov kuhani obrok, pomažu korisnicima mlađima od 18 godina u školovanju te pomažu članovima njihovih obitelji za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu.
 
Zagreb

  
Trg Stjepana Radića 3. 10000 Zagreb, RH
  
+ 385 1 553 3111
  
+ 385 99 553 3111
  
info@humh.hr

OIB: 23780996201;
Žiro račun: Zagrebačka banka
IBAN: HR9023600001102291909;
SWIFT: ZABAHR2X

Predstavništvo Široki Brijeg

  
Fra Didaka Buntića 72. 88220 Široki Brijeg, BiH
  
+ 387 39 702 612
  
+ 387 63 702 612
  
info@humh.ba

ID Broj: 4272350180006;
Žiro račun: 3382202264752470 UniCredit Bank
IBAN: BA39 3382 2048 6475 3856;
SWIFT: UNCRBA 22

Copyright © 2012-2021 Udruga "Fra Mladen Hrkać". All rights reserved. This site is powered by GCR production,  design by ON/OFF Studio